Haber

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı: Zor koşullarda karmaşık nükleer teknolojiler geliştiriyoruz

TAHRAN, 12 Haziran (Xinhua) — İran’ın Atom Enerjisi Kurumu Lideri Muhammed İslami, ülkesinin katı kurallar altında ve düşmanlardan gelen sürekli tehdit ve yaptırımların olduğu bir ortamda “karmaşık” nükleer teknolojiler geliştirdiğini söyledi.

İslami, Pazar günü İran’ın devlete ait radyo istasyonu Radio Goftogoo ile yaptığı röportajda açıklama yaptı.

Yetkili, İranlı gençlerin ve bilim adamlarının, yabancıların yeteneklerinden bağımsız olarak, kendi özverilerinden güç alarak önemli nükleer başarılar elde ettiklerini vurguladı.

İran’ın nükleer teknolojiyi “barışçıl kullanımına” atıfta bulunan İslami, hükümetin nükleer elektrik ve radyofarmasötik üretimini artırmayı hedeflediğini söyledi.

İran’ın radyofarmasötik üretimini en az altı kat artırmayı planladığını kaydetti.

İran Atom Enerjisi Kurumu başkanı, Cumartesi günü Tahran merkezli Ettelaat gazetesinde yayınlanan bir röportajda, İran’ın yüksek saflık seviyesinde uranyum zenginleştirmesinin yaptırımları kaldırmayı amaçladığını belirtti.

Temmuz 2015’te dünyanın çeşitli güçleriyle resmi olarak Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşmayı imzalayan İran, İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılması karşılığında nükleer programına bazı kısıtlamalar getirmeyi kabul etti. ülke. Ancak ABD, Mayıs 2018’de anlaşmadan çekildi ve İran’a yönelik tek taraflı yaptırımlarını yeniden başlattı. Bu, İran’ın parlamentosunda kabul edilen yasalar ışığında bazı nükleer taahhütlerinden vazgeçmesine neden oldu.

Yasa, hükümete İran’ın nükleer tesislerinin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından denetlenmesini kısıtlama ve ülkenin nükleer programının JCPOA tarafından belirlenen çerçevenin ötesinde gelişimini hızlandırma yetkisi verdi.

JCPOA’nın yeniden canlandırılmasına ilişkin müzakereler Nisan 2021’de Viyana’da başladı. Ağustos 2022’deki son müzakere turundan sonra ilerleme kaydedilmedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu